Realizowane projekty i programy:

  • Ogólnopolski Program Edukacyjny dla Szkół „Zbieraj baterie i telefony!”
  • Młodzi Interaktywni Orzeszanie – projekt unijny
  • Program Profilaktyczny UNPLUGGED
  • Program Powszechnej Dwujęzyczności – Dwujęzyczne Dzieci
  • Owoce i warzywa w szkole
  • Futbolowe przedszkole
  • Dzieciaki w akcji OP
  • Dzieci uczą rodziców
  • Biblia w każdej szkole
  • Maraton lekturowy – projekt czytelniczy dla uczniów powiatu mikołowskiego
  • Wielka Liga Czytelników
  • Mleko w szkole
  • Lepsza szkoła
  • Akademia Bezpiecznego Puchatka
  • Ogólnopolski Program Kubusiowi Przyjaciele Natury
  • Edukacja globalna – efekt domina
  • Bieg po zdrowie
  • Spójrz inaczej
  • Zachowaj trzeźwy umysł
  • Narodowe Czytanie
  • Instaling (instaling.pl) - ćwiczenia ortograficzne
  • Bezpieczny pies – bezpieczne dziecko – program profilaktyczny dla dzieci oddziału przedszkolnego oraz uczniów szkoły
  • Bądź kumplem, nie dokuczaj – promowanie koleżeńskich zachowań i udział w kampanii społecznej

Realizowane innowacje pedagogiczne:

  • „Multimedia w przedszkolu” – mgr Beata Mrowiec
  • „Małe spotkania z wielką historią” – mgr Żaneta Śliwonik
  • „Jesteśmy Ślązakiem i Ślązaczką – Śląsk łączy” – lic. Maria Drela
  • „Rymuj, głoskuj w rytmie klaszcz!” – mgr Milena Janczak
  • „Tradycje i obyczaje Górnego Śląska” – mgr Anna Dudek
  • „Ruchowe poranki” – lic. Łukasz Czajka
  • „Z kulturą na Ty” – mgr Arkadiusz Bartniczek
  • „Tańczące brzdące” – mgr Teresa Mikulla, mgr Katarzyna Bem

 

 

17.02.2020-21.02.2020

 

jadłospis pdf

Lista alergenów

 

Przepisy w sprawie przekazywania informacji Zakładom Żywienia Zbiorowego na temat żywności nakładają obowiązek podawania listy alergenów oraz wykazywania ich przy bieżącym jadłospisie :

 

Alergen Nr 1 -zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica, orkisz)oraz produkty pochodne

 

AlergenNr 2-skorupiaki i produkty pochodne

 

AlergenNr 3-jaja i produkty pochodne

 

AlergenNr 4 -ryby i produkty pochodne

 

AlergenNr 5-orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne

 

AlergenNr 6 -soję i produkty pochodne

 

AlergenNr 7 -mleko i produkty pochodne

 

AlergenNr 8 -orzechy tj. migdały ,orzechy laskowe, włoskie, nerkowca brazylijskie, pistacjowe i produkty pochodne

 

AlergenNr 9 -seler i produkty pochodne

 

AlergenNr 10-nasiona sezamu i produkty pochodne

 

AlergenNr 11 -tlenek siarki (IV) i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02,

 

AlergenNr 12 -łubin i produkty pochodne

 

Alergen Nr 13-mięczaki i produkty pochodne

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, imbir, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

Podkategorie