Administrator SP8

 

 20.09.2021-24.09.2021

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK 20.09.2021

 

 

Chlebzmasłem(70g+5g)

Szynka gotowana(10g) ser(10g) zielony ogórek(5g) jajko gotowane(0,5szt)

Herbata z cytryną(200ml)

Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym(250ml)

Ryż z jabłkami(120g+150g) banan

Kompot wieloowocowy (200ml) woda

Tosty z żółtym serem i szynką gotowaną(200ml)

Alergeny 1,3,7

Alergeny 1,3,6,7,9

Alergeny 1,3,7

II ŚNIADANIE:nektaryna

 

 

WTOREK 21.09.2021

 

 

Baton z masłem (1szt)

Frankfuterki na ciepło 1szt

Ketchup/musztarda

Herbata z cytryną(200ml)

Rosół z makaronem z marchewką i natką pietruszki(250ml)

Duszony udziec z kurczaka(100g) ziemniaki(120g) mizeria z ogórków na jogurcie naturalnym(120g)

Kompot wieloowocowy(200ml) woda

Koktajl truskawkowy(200ml)

Herbatniki

II ŚNIADANIE: kiwi

 

 

Alergeny 1,3,4,7

Alergeny 1,3,6,7,9

 

Alergeny 1,3,7

 

ŚRODA 22.09.2021

 

 

Chleb mieszany z masłem(70g+5g)

Polędwica drobiowa(10g) ser gouda(10g) pomidor(5g)

Herbata z cytryną(200ml)

Krem z dyni z grzankami(250ml)

Łazanki z kiszoną kapustą, kiełbaską i boczkiem(300g) +jogurt

Kompot wieloowocowy(200ml) woda

Babka cytrynowa (wyrób własny)

Herbata owocowa

II ŚNIADANIE: jabłko

 

 

Alergeny 1,3,7

Alergeny 1,3,6,7,9

 

Alergeny 1,3,7

 

CZWARTEK 23.09.2021

 

 

Bułka z masłem(70g+5g)

Kiełbasa dębicka(10g) ser gouda(10g) pomidorki koktajlowe(5g) ogórek zielony(5g)

Herbata z cytryną(200ml)

Rosół z ryżem z marchewką i natką pietruszki(250ml)

Gulasz z szynki wieprzowej z kaszą(300g) ogórki kiszone(120g)

Kompot wieloowocowy(200ml) woda

Chałka z masłem

Mleko z miodem(200ml)

II ŚNIADANIE: śliwka

 

 

Alergeny 1,3,4,7

Alergeny 1,3,6,7,9

 

Alergeny 1,3,7

 

PIĄTEK 24.09.2021

 

 

Bułka maślana z masłem(1szt+5g)

Dżem/miód

Kakao/ herbata malinowa(200ml)

Zupa kalarepkowa (250ml)

Filet z Miruny smażony(250g) ziemniaki(120g) surówka z kiszonej kapusty (120g)

Kompot wieloowocowy(200ml) woda

Baton z serkiem ziołowym lub z masłem, serem gouda i ogórkiem

Herbata z cytryną(200ml)

II ŚNIADANIE: banan

 

 

Alergeny 1,3,7

Alergeny 1,3,4,6,7,9

 

Alergeny 1,3,7

 

 

 

 

 

 

Lista alergenów 

Przepisy w sprawie przekazywania informacji Zakładom Żywienia Zbiorowego na temat żywności nakładają obowiązek podawania listy alergenów oraz wykazywania ich przy bieżącym jadłospisie :

Alergen Nr 1 -zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica, orkisz)oraz produkty pochodne 

AlergenNr 2-skorupiaki i produkty pochodne 

AlergenNr 3-jaja i produkty pochodne 

AlergenNr 4 -ryby i produkty pochodne 

AlergenNr 5-orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne 

AlergenNr 6 -soję i produkty pochodne 

AlergenNr 7 -mleko i produkty pochodne 

AlergenNr 8 -orzechy tj. migdały ,orzechy laskowe, włoskie, nerkowca brazylijskie, pistacjowe i produkty pochodne 

AlergenNr 9 -seler i produkty pochodne 

AlergenNr 10-nasiona sezamu i produkty pochodne 

AlergenNr 11 -tlenek siarki (IV) i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02

AlergenNr 12 -łubin i produkty pochodne 

Alergen Nr 13-mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, imbir, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.