11.12.-15.12.2017

 

do pobrania w formacie  .pdf

 

 

 

Lista alergenów

 

Przepisy w sprawie przekazywania informacji Zakładom Żywienia Zbiorowego na temat żywności nakładają obowiązek podawania listy alergenów oraz wykazywania ich przy bieżącym jadłospisie :

 

Alergen Nr 1 -zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica, orkisz)oraz produkty pochodne

 

AlergenNr 2-skorupiaki i produkty pochodne

 

AlergenNr 3-jaja i produkty pochodne

 

AlergenNr 4 -ryby i produkty pochodne

 

AlergenNr 5-orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne

 

AlergenNr 6 -soję i produkty pochodne

 

AlergenNr 7 -mleko i produkty pochodne

 

AlergenNr 8 -orzechy tj. migdały ,orzechy laskowe, włoskie, nerkowca brazylijskie, pistacjowe i produkty pochodne

 

AlergenNr 9 -seler i produkty pochodne

 

AlergenNr 10-nasiona sezamu i produkty pochodne

 

AlergenNr 11 -tlenek siarki (IV) i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02,

 

AlergenNr 12 -łubin i produkty pochodne

 

Alergen Nr 13-mięczaki i produkty pochodne

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, imbir, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.